Hugo Kaagman Stencil King

19 november 2009 – 29 november 2009
Hugo Kaagman ontwikkelde zijn eigen graffiti-stijl vanaf 1969. In de eerst periode gebruikte hij verschillende elementen van punk en de reggae cultuur in zijn werk. Tot 1985 was hij zeer actief als graffiti-kunstenaar in het centrum van Amsterdam. In de afgelopen jaren maakte hij zijn werk op muur en op canvas met behulp van stencils en airbrush. In zijn werk uit Kaagman zijn zorgen over de Westerse en niet-Westerse culturen die zich al dan niet mengen in Nederland. Tijdens zijn reizen door Marocco en Senegal ontdekte hij motieven, traditionele patronen en handwerk die specifiek zijn voor deze culturen. Deze ontdekkingen maakte hem bewust van zijn eigen culturele traditie en dat zette hem aan om onderzoek te doen naar de Nederlandse patronentraditie. Hij is van mening dat deze cultuur behouden en gemoderniseerd moeten worden met nieuwe motieven, ook uit andere culturen. Kaagman verwoordt in zijn werk ook zijn ironisch commentaar op politiek en de maatschappij van vandaag. In de laatste jaren is Hugo Kaagman bij het grote publiek vooral bekend geworden met zijn Delftsblauwe werk. Kaagman heeft zijn atelier in een voormalige kiosk op station RAI Amsterdam. Het werk wat hij daar maakt en toont is te lezen als een opinieblad, scherpzinnig en humoristisch.

De publicatie is tot stand gekomen in samenwerking met Oscar van Gelderen (Lebowski Publishers), die eerder dit jaar een boek maakte over Laser 3.14. Dankzij de combinatie van prachtig beeldmateriaal en tekst van onder andere Tristan Manco, is het resultaat van deze samenwerking een compleet en uniek chronologisch overzicht van de artistieke carrière van Hugo Kaagman. Dit overzichtswerk laat zien dat deze kunstenaar niets voor niets betiteld wordt als Stencil King.
Tijdens de officiële presentatie van dit boek zullen Diana Ozon en Rob Scholte een toelichting geven op het werk van Kaagman. Deze presentatie is tevens de aftrap voor meer Urban Art in artKitchen Gallery: op 29 november zal werk uit het gehele oeuvre van Kaagman te zien zijn. Van de vroegere punkjaren, Zebramotieven, delftsblauw tot de recente samenwerking met Laser 3.14.

Op 10 januari, onze nieuwjaarsborrel Kaagman meets Laser 3.14, zal het werk van urban artists Laser 3.14 en Hugo Kaagman getoond worden. Meer informatie hierover volgt spoedig.

Wij hopen u te verwelkomen op zondag 29 november in artKitchen Gallery.
Uiteraard staat er een hapje en drankje voor u klaar.

This entry was posted in Art Show, Events, Global Graffiti Documentary, Graffiti, Public Space, Street Art and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.